Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/rocket-sport.pl/includes/menu.inc).

Dlaczego owady stanowią tak duże niebezpieczeństwo dla przechowywanych zbóż, podstawowe metody ich eliminacji.

Owady potrafią dokonać bardzo dużych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, z tego też powodu wykorzystuje się rozmaite metody w celu ich wyeliminowania. Jeżeli nawet wiąże się to z zastosowaniem rozmaitych związków chemicznych, to tego typu działania są niezbędne, żeby nie dopuścić do ogromnych strat w zapasach. Na przykład przy zbożach takim zabiegiem będzie fumigacja, potocznie również nazywana gazowaniem.

Ma ona na celu wyeliminowanie głównych szkodników żerujących na ziarnach, to znaczy rozkruszka, wołka czy trojszyka. Stosuje się do tego kilka różnych substancji, jakie skutecznie niszczą owady, a jednocześnie ich zastosowanie nie wpływa na jakość zboża (fumigacja zboża z Ratmar). Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, przy fumigacji wykorzystuje gazową formę tych substancji, przez co jej skuteczność będzie na wysokim poziomie. Gaz doskonale będzie penetrował najmniejsze nawet szczeliny i dociera pomiędzy ziarna, skutecznie eliminując wszystkie niepotrzebne owady. A po przeprowadzeniu całego procesu wystarczy wszystko dokładnie przewietrzyć, żeby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.

Aktualnie bardzo często używanym środkiem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą będzie to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża przebiegać musi w zamkniętych szczelnie wnętrzach, więc przygotowanie ich w dokładny sposób jest jednym z najważniejszych etapów całej operacji. Jakieś nieszczelności nie tylko mogłyby obniżyć skuteczność procesu, ale też mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla ludzi z obsługi. Przy różnych rodzajach obiektów wykorzystuje się różne typy uszczelnień, ich typ najlepiej ustalić z firmą, która będzie realizować takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu całego obiektu przystąpić można do samego procesu gazowania. Aby to zrobić we wnętrzu daje się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.


pole uprawne
Author: Joao Bento
Source: http://www.flickr.com
Podczas całego procesu należy regularnie sprawdzać stężenie gazu i w razie konieczności zmieniać jego poziom.

Kliknij tu - więcej zobaczysz w tekście (https://www.all-secure.pl/systemy-alarmowe-gdynia.html), który odnajdziesz na tamtej stronie. To będą podobne materiały, więc zapewne je też przekonasz się za ciekawe.

Po określonym czasie trzeba przeprowadzić proces odwietrzania, który polega na eliminacji całego gazu ze środka obiektu (pod tym adresem szybko uzyskasz pomoc).