Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/rocket-sport.pl/includes/menu.inc).

Czy należy spożywać jajka? Jakiego typu mają wartości odżywcze? Czy są wysokokaloryczne?

W polskiej kuchni jajka są niesamowicie ważne, więc są podstawą dużej liczby dań. To bardzo dobrze, gdyż mają bardzo dużą wartość odżywczą i smakową. Bardzo dużo zawierają witamin jak również wartościowych składników mineralnych.
Z jajek bez problemu możemy przyrządzić jajecznicę czy omlet, jajka możemy podać na twardo, sadzone, albo po wiedeńsku. Do przyrządzenia ich jest wiele pomocnych przyrządów, dzięki którym możemy zrobić zaskakujące potrawy na przykład foremka do robienia jajek sadzonych.


Niektórzy mawiają, iż jajko to symbol życia i zdrowia jak się okazuje naprawdę jest w tym wiele prawdy. To pokarm pełen wartości odżywczych, który posiada wszelkie podstawowe składniki odżywcze, tak potrzebne do budowy i regeneracji tkanek. W jajku więc można znaleźć witaminy z grupy B, ale także A, D oraz E.

Zainteresował Cię ten tekst? Jeżeli tak, to śmiało sprawdź, co znajdziesz w ofercie, która tyczy się podobnej tematyki.

W jajku znajduje się dobrze przyswajalne żelazo, fosfor jak również wapń. Jajko jest niezbędnym elementem zdrowego odżywiania, nie ma za dużo kalorii, gdyż jedno zawiera ich około osiemdziesiąt. Białko jaja prawie w dziewięćdziesięciu procentach jest wodą, pozostałe dziewięć procent to cenne aminokwasy, zaś tylko około procenta stanowią węglowodany, witaminy i sole mineralne.
Spodki do jajek
Author: Alan Cleaver
Source: http://www.flickr.com
Żółtko to jednak prawdziwa bomba kaloryczna, gdyż w stu gramach jest nawet 350 kalorii. Są tam też tłuszcze, stanowią one sześćdziesiąt procent jego składu. Jednakże, około jedna trzecia z nich to lecytyna, jaka rozbija tłuszcz oraz cholesterol na cząstki, dzięki temu zapobiega przyczepianiu się ich do ścian naczyń krwionośnych. Jajko ma całkiem duże ilości cholesterolu.

Nie zwlekaj! Jeżeli zajmuje Cię ciekawa treść (https://cukier-krolewski.pl/przepisy/sernik-swiateczny-z-kajmakiem/), to koniecznie powinieneś kliknąć w ten link. Tam poznasz masę uzupełniających detali z nią związanych.

Jest on co prawda niezbędny dla najmłodszych do rozwoju mózgu i całego układu nerwowego, jednakże osoby, jakie mają za wysoki poziom cholesterolu we krwi, muszą uważać. Dobrze będzie gdy ograniczą się do dwóch-trzech jajek w tygodniu. Jednakże nie musimy całkiem rezygnować z jajek, tym bardziej z obawy przed miażdżycą albo nadwagą.




Jajko zrobione na różne sposoby, to naprawdę świetny pomysł na pożywne śniadanie. Najzdrowsze jest jajko na twardo oraz po wiedeńsku. Najważniejsze jest to, iż przyrządza się je bez dodatków, dlatego organizm trawi je krócej. Zapamiętajmy jednak, iż za długie oddziaływanie wysokiej temperatury powoduje utratę cennych składników. Jeśli chcielibyśmy częściej jeść jajka zaopatrzmy się w pomocne przyrządy, jak ten.